You are currently viewing Осветление на работното място

Осветление на работното място

Осветление на работното място

Светлината е в основата на нашето възприятие за пространство, цвят и текстура. Светлината въздейства на начина, по който се чувстваме, влияейки на нашите настроения и емоции. В тази връзка от голямо значение е и подбирането на правилното осветление за нашия дом и офис. В последните години след Ковид пандемията за много хора домът се превърна и в работно място. Освен това, не е за пренебрегване и факта, че прекарваме 70 % от времето си на закрито. Така че тази статия ще бъде полезна, ако искате да създадете повече светлина на работното си място – вкъщи. Когато работите „home office“ характерът и качеството на осветлението във вашето работно пространство могат да ви помогнат да увеличите производителността си. Ако нямате много естествена светлина, тогава изкуствените светлини са още по-важни, когато обмисляте осветлението на работното пространство. Много домашни офиси имат околно осветление, което включва горни или вградени светлини, но съществуващото околно осветление не е предназначено за функционално осветление в домашния офис. Можете да разгледате и нашите проекти за осветление.

Ето пет точки, които се подбрали за подбирането на осветление за вашето работно място в домашни условия или така наречения „home office“:

Осветление на работното място LED прожектори led лента

Поддържайте индиректното осветление на офиса

  • Лампа в домашен офис

Избягвайте да работите под директния отблясък на горните светлини. Вместо това потърсете начини да разсеете околната светлина, която ще освети вашето офис пространство. Абажурите омекотяват и разпръскват иначе рязката светлина, докато насочената нагоре подова лампа отразява светлината от стените и таваните. Целта е да се освети цялото пространство, без да се създават ненужни отблясъци и контраст, като същевременно се избягват хвърлянето на сенки.

Създаване на осветление за задачи

  • Регулируема настолна лампа

За работа с компютър, документация и други задачи, изискващи интензивно фокусиране, изберете добре дефиниран източник на светлина, посветен на това, което правите. Регулируема или шарнирна настолна лампа може да постави светлина точно там, където имате нужда, и да поддържа различни задачи. Ако вашият офис има множество работни станции – например бюро за работа с компютър и телефон, зона за архивиране и маса за преглед на снимки и оформления – настройте специално осветление за всяка станция.

Елиминирайте отблясъците и сенките

  • Някой пише в тетрадка

Винаги обмисляйте откъде идва вашата светлина. Светлинен източник, поставен зад вас, докато работите на вашия компютър, почти сигурно ще създаде досаден отблясък на вашия монитор. По същия начин внимавайте за нежелани сенки, хвърлени от лампи, настроени за осветление на задачите. Например, ако пишете с дясната си ръка, ръката и ръката ви може да хвърлят сенки, ако индикаторът за задачи също е поставен отдясно. Също така, помислете за местоположението на прозорците, когато настройвате работните си пространства. Когато работите в домашен офис, характерът и качеството на осветлението във вашето работно пространство могат да ви помогнат да увеличите производителността си. Ако нямате много естествена светлина, тогава изкуствените светлини са още по-важни, когато обмисляте осветлението на работното пространство. Много домашни офиси имат околно осветление, което включва горни или вградени светлини, но съществуващото околно осветление не е предназначено за функционално осветление в домашния офис.

Използвайте естествената светлина

  • Естествена светлина в офис пространство

Не пренебрегвайте уникалното предимство на естествената светлина, идваща от прозорец, покривен прозорец или друг портал. Слънчевата светлина може да създаде топло осветление, което подобрява работната среда. От друга страна, може да се наложи да вземете предвид пряката слънчева светлина, която създава огромни отблясъци през определени часове от деня.

Като цяло, най-добре е да имате естествена светлина пред или до работните повърхности и компютърните екрани. За да избегнете отблясъците и да увеличите максималния външен изглед. Можете също така да разположите работния си кът с лице на север или юг, така че слънчевата светлина да не хвърля сянка по всяко време на деня. За да се адаптират към различни нива на яркост през деня, слънчевите щори омекотяват и намаляват топлината, без да компрометират светлината и гледката. Можете също така да опитате обикновена щора или дори стоящ параван, който ще свърши добра работа за разпръскване на слънчевата светлина, грееща през прозореца.

Помислете за декоративно офис осветление

  • Декоративна офис лампа

Както споменахме, повечето домашни офиси ще разполагат с околно осветление, което е разпръснато в цялото пространство.  Също така и осветление за задачи, което е фокусирано върху конкретни работни станции. Освен тези два функционални вида осветление, може да искате да добавите декоративно и акцентиращо осветление. За да подобрите визуалния характер на вашия домашен офис. Акцентното осветление, като камина или лампи за картини, привлича вниманието към предмети или други елементи в стаята, докато декоративните светлини – като стенни аплици – осигуряват пряка визуална привлекателност.

Качеството на осветлението е важно във всяка стая, но особено във вашето работно пространство. Лошото осветление не е само въпрос на външен вид – лошото осветление в офиса може да причини дискомфорт в очите и главоболие, да ви накара да се чувствате изтощени и да ви направи по-малко продуктивни. Но с няколко промени в осветлението можете да активирате работното си пространство и да подобрите комфорта.

Интелигентни LED светлинни ленти

  • идеи за осветление на домашен офис

LED светлинните ленти могат да добавят цветно околно осветление към работното пространство. Поставете ги около периметъра на бюрото си, покрай рафтовете в офиса или зад монитора на компютъра, за да създадете фина светлина. Посегнете към тези интелигентни LED светлинни ленти.

Очила със синя светлина

  • идеи за осветление на домашен офис

Изкуствената синя светлина, излъчвана от осветлението на вашия офис, както и от екраните, може да наруши циркадния ви ритъм и да наруши съня ви. Ако работите до вечерта, помислете за чифт очила със синя светлина, за да блокирате тези смущаващи съня лъчи.

Таванни светлини

  • съвети за осветление в домашния офис

Инсталирането на ярка таванна лампа за домашен офис е отличен начин да вдъхнете фокус в работното пространство.

Екран на монитора, блокиращ синята светлина

  • идеи за осветление на домашен офис

Ако сте склонни да работите през нощта, помислете за инвестиране в екран, блокиращ синята светлина, за да помогнете за филтрирането на синята светлина и да намалите прекъсването на съня ви.

Интелигентни крушки

  • идеи за осветление на домашен офис

С добра интелигентна крушка можете да контролирате офисното си осветление от почти всяко място. Тези крушки могат да осветят офиса ви в различни нюанси на цветовете, всички контролирани от вашия смартфон.

За още съвети и съдействие относно правилния подбор, разположение и вида на осветителните тела, можете да се свържете с нас.

 

Вашият коментар