You are currently viewing Интересни факти за LED осветлението

Интересни факти за LED осветлението

LED осветлението промени начина, по който осветяваме много области от нашия живот. Включително бизнес табели, улично осветление, индикатори за превозни средства и т.н.

Светодиодите са доказан успешен избор, който замени много по-ниски алтернативи с ефективно решение, изискващо намалена поддръжка и енергия за работа за дълги периоди.

Всеки ще взаимодейства с един от тях по време на ежедневните си дейности. Въпреки популярността им, има много неща, които хората не знаят по отношение на светодиодите.

Прочетете, за да откриете интересни факти, свързани с тези удивителни осветителни устройства.

 

Efektivnost na led osvetlenieto
Ефективност на LED осветлението

Светодиодите предават данни с Li-Fi

Li-Fi (съкратено от Light Fidelity) е безжична комуникационна технология, която използва светлинни вълни вместо радиовълни за предаване на данни и беше представена за първи път от Харалд Хаас по време на лекция на TEDGlobal през 2011 г. в Единбург.

Технологията се основава на принципа на комуникацията с видима светлина (VLC), която използва светлинни вълни за предаване на данни между устройствата.

Li-Fi използва фини колебания в LED светлината, за да предава данни от предавателя към приемника.

За кодиране на данните, LED светлината се включва и изключва с незабележима скорост, създавайки леки, невидими колебания.

Едно от основните предимства на Li-Fi пред Wi-Fi е неговият потенциал за много по-високи скорости на трансфер на данни.

Li-Fi теоретично може да постигне скорости на данни до 224 Gbps, много по-бързо дори от най-модерните Wi-Fi технологии.

Друго предимство на Li-Fi е неговата подобрена сигурност.

Тъй като светлинните вълни не проникват през стените и не са податливи на смущения от други безжични устройства, Li-Fi може да осигури по-сигурна комуникация.

Има обаче някои ограничения на технологията.

Едно ограничение е необходимостта от ясна линия на видимост между предавателя и приемника, тъй като светлинните вълни не могат да преминават през твърди предмети като стени.

Освен това обхватът на светлинните вълни е ограничен, което може да затрудни внедряването на Li-Fi в широкомащабни приложения.

Въпреки тези ограничения, те са много ефективни в зони, иначе податливи на електромагнитни смущения, като кабини на самолети, чувствителни болнични зони и военни приложения.

Li-Fi има потенциала да се превърне във важна безжична комуникационна технология в бъдеще, особено в приложения, където високоскоростният трансфер на данни и сигурността са критични, като например в здравеопазването, транспорта и отбраната.

В допълнение, тъй като LED технологията се подобрява всяка година, броят на приложенията за LED в Li-Fi расте с Li-Fi, използван в търговските работни места и търговията на дребно.

Светодиодите в здравеопазването лекуват кожни заболявания

Светодиодите вече са популярен избор за вътрешно осветление на медицинска сграда, тъй като регулируемите светодиоди могат да се регулират през целия ден.

За да поддържат естествения циркаден ритъм както на пациентите, така и на персонала.

Приложението в здравеопазването е обичайна гледка, но не много хора знаят как светодиодите помагат при медицинско лечение.

LED фотобиомодулацията (PBMT) ефективно намалява възпалението и подобрява времето за възстановяване след операции или наранявания.

Освен това спортистите често използват PBMT, за да подобрят представянето си.

PBMT действа чрез намаляване на чувствителността на нервите чрез намаляване на предизвикващия болка химикал брадикинин в засегнатата област.

Освен това PBMT стимулира производството на основни елементи като колагени, еластин и фибробласти, които са от решаващо значение за здравето на кожата.

Подобрената циркулация в резултат на PBMT води до по-стегната кожа и по-бързо заздравяване на тъканите, което го прави отличен инструмент за подобряване на грижата за кожата в дългосрочен план.

Двете най-използвани светлинни терапии са синя и червена LED светлина.

Например синята светлина се използва в PDT (фотодинамична терапия) за подпомагане на лечението на рак на кожата, както преди, така и след други лечения, и за предотвратяване на неонатална жълтеница.

Терапията с червена светлина помага за подобряване на естественото заздравяване чрез стимулиране на енергийните центрове на нашите тъканни клетки; това е известно като АТФ (аденозин трифосфат).

Те са помогнали и при много други състояния, от зъбна болка, деменция и тендинит.

Оптичното лъчение, излъчвано от тези медицински светодиоди, е това, което диктува как те ще въздействат на изложените пациенти, поради което производителите на светодиоди трябва да познават всеки аспект на диодите, които създават за медицински приложения.

LED осветлението е ефективно

 


Светодиодите са полезен избор за околната среда по много причини. Основният източник на това е намалената енергия, която всеки светодиод използва.

В сравнение с алтернативните източници на осветление, светодиодите работят с повишена ефективност от 80-90%, използвани единствено за излъчване на светлина.

Други източници на светлина преобразуват само 10% от използваната енергия в светлина, което обикновено означава, че се използва повече енергия за постигане на желаните резултати.

Нетоксични материали
LED светлините могат да се рециклират във висока степен, като приблизително 95% от светодиодите са лесно рециклируеми и не съдържат токсични елементи като живак.

Живакът обаче се използва в други варианти за осветление, като например крушки с нажежаема жичка, които ще навредят на околната среда, когато бъдат изхвърлени.

Невероятна дълготрайност
Типичната LED крушка има живот между 25 000 и 50 000 часа непрекъсната употреба, което понякога се равнява на повече от десет години.

В сравнение с крушките с нажежаема жичка, които обикновено издържат около 1000 часа, и флуоресцентните лампи, които обикновено издържат около 10 000 часа, това издържа значително по-дълго.

Трябва да отбележим, че промените в напрежението, температурата и влажността могат да окажат влияние върху живота на LED крушката.

Една LED крушка, например, може да има по-кратък живот, ако се използва в по-гореща среда, отколкото в по-хладна.

По същия начин една LED крушка може да не издържи толкова дълго, ако се използва в среда с постоянни колебания на напрежението.

Те обаче си остават по-екологичен вариант.

Светодиодите се използват в криминалистичните разследвания

Светодиодите се инсталират все повече в различни аналитични инструменти за криминалистичен анализ.

Тези адаптивни миниатюрни светлини правят използваните инструменти преносими и способни да произвеждат много различни дължини на светлинните вълни с висок интензитет.

В резултат на това те се използват по различни начини за подпомагане на криминалистичните разследвания, включително:

Разследване на местопрестъплението: Осветяване на местопрестъплението със специфични дължини на вълните на светлината, които могат да разкрият различни видове доказателства, като кръв, фибри и др.

Например сините светодиоди могат да се използват за откриване на следи от кръв, докато UV светодиодите могат да откриват телесни течности. Интензитетът на светлината ще осигури достатъчен контраст, необходим за виждане на доказателства, дори на тъмен фон или дори когато е боядисан.

Анализ на документи и фалшификации : Светодиодите също се използват за анализ на документи и откриване на фалшификации.

Например UV светодиодите могат да проверяват документи и да откриват промени, докато сините светодиоди могат да разкриват водни знаци.

Анализ на пръстови отпечатъци : светодиодите подобряват видимостта на пръстовите отпечатъци.

Например криминалистите могат да използват червени светодиоди за осветяване на пръстови отпечатъци върху порести повърхности.

Докато зелените светодиоди могат да подобрят видимостта на латентни отпечатъци върху непорести повърхности.

Анализ на следи от доказателства: Светодиодите анализират следи от доказателства, като коса, влакна или парчета боя.

Например, изследователите могат да използват светодиоди с различни дължини на вълната, за да разграничат различните видове влакна или боя.

Светодиодните цветни температури влияят на светлината

Увеличане на производителността с led осветлението
Производителност LED осветление

Светодиодите пренасят само малки количества топлина, когато се използват. Това тяхно предимство ги прави безопасен избор за повечето решения за осветление и електрически приложения.

Производителите на LED светлини трябва да вземат предвид цветовите температури на LED, когато проектират системи по поръчка.

Въпреки че се отнася до топлината от светодиод, забележимите резултати са по-скоро свързани с естетиката на излъчваната светлина.

Специфичната температура се измерва в келвини (K), тъй като осигурява измерване на абсолютна температура.

Ето няколко примера за това как различните температури ще повлияят на крайните резултати на бял светодиод:

 

  • Топло бяло (2700K-3000K) : Този температурен диапазон на цвета често се използва в жилищни помещения като спални, всекидневни и трапезарии.

Създава уютна и приветлива атмосфера, имитирайки топлия блясък на традиционна крушка с нажежаема жичка.

  • Меко бяло (3500K-4100K).  Този температурен диапазон на цвета често се използва в търговски обекти и търговски обекти като офиси, болници и търговски площи.

Той произвежда по-ярка и по-енергична светлина от топлото бяло, но все още се счита за удобен и спокоен тон за хората около него.

  • Неутрално бяло (4100K-5000K). Този температурен диапазон на цвета често се използва в работни пространства и среди, ориентирани към задачи, като кухни, бани и гаражи.

Това е студена, чиста, естествено изглеждаща светлина, която насърчава продуктивността и концентрацията.

  • Бяла дневна светлина (5000K-6500K). Този температурен диапазон на цвета често се използва на открито и промишлени условия като складове, фабрики и паркинги.

Това е ярка, студена светлина, която симулира естествена дневна светлина и осигурява висок контраст и яснота.

  • Студено бяло (6500K и повече). Този температурен диапазон на цвета често се използва в технически и научни лаборатории, болници и студия.

Това е синкаво-бяла светлина, която осигурява отлично цветопредаване и е идеална за задачи, изискващи висока прецизност и точност.

LED осветлението – подводно приложение

Поради многобройните си предимства пред алтернативните опции за осветление, то се превърна в популярен избор за подводни приложения.

Например, пещерните водолази се възползват от тези компактни източници на осветление като надеждни, докато плуват в тъмни подводни зони.

Енергийната ефективност е едно от основните му предимства за подводни приложения.

LED светлините са по-евтини за дългосрочна енергийна ефективност и надежден интензитет.

Освен това генерира по-малко топлина, намалявайки риска от причиняване на щети на дивата природа или подводно оборудване.

LED светлините са идеални за тежки подводни среди, защото са изключително издръжливи.

В допълнение, те са надежден избор за подводно осветление, тъй като са устойчиви на вибрации и удъри.

Светодиодите могат също така да откриват определени вещества под вода. Като излъчват светлина при определени дължини на вълната, които карат веществата да флуоресцират.

Например, някои замърсители или химикали могат да флуоресцират, когато са изложени на ултравиолетова светлина.

Следователно светодиодите, излъчващи ултравиолетова светлина, позволяват да се открие наличието на тези вещества във водата.

По същия начин светодиодите могат да откриват други вещества, които флуоресцират при различни дължини на вълната на светлината.

LED осветлението помага да запазим храната си свежа

Производителите на комерсиални LED осветителни тела помагат да запазим храната ни свежа с внимателно създадени светлини.

Светодиодите са от съществено значение за метод за защита на храни, наречен фотобиологична дезинфекция.

Светодиодите излъчват светлина със специфични дължини на вълните, които могат да увредят ДНК и клетъчните мембрани на микроорганизмите, причинявайки ги да умрат или да спрат да растат.

Това предотвратява растежа на вредни микроорганизми като бактерии и гъбички, които могат да причинят разваляне или замърсяване на храната.

Например сините и виолетовите светодиоди произвеждат светлина с дължини на вълните, които са особено ефективни при елиминирането на бактерии,

докато ултравиолетовите (UV) светодиоди произвеждат светлина с дължини на вълните, които ефективно елиминират както гъбичките, така и бактериите.

Храната може да бъде защитена с помощта на светодиоди по различни начини.

Те могат да бъдат инсталирани, за да спрат гъбичките и бактериите да се развиват в помещения за съхранение на храни като хладилници и фризери.

Те могат да се използват и за дезинфекция на повърхности и оборудване в съоръжения за обработка на храни, за да се намали рискът от замърсяване.

Светодиодите са полезни за консервиране на храни. В допълнение към техните дезинфекциращи свойства, защото не произвеждат много топлина и не затоплят хранителните продукти.

Те също така са енергийно ефективни и имат дълъг живот. Което ги прави рентабилен вариант за консервиране и безопасност на храната.

НАСА отглежда растения в космоса

В подобно приложение НАСА изследва отглеждането на растения в космоса с помощта на LED светлини и резултатите са изключителни.

Традиционните опции за осветление, като флуоресцентни лампи и лампи с нажежаема жичка, са неподходящи за отглеждане на космически растения.

Поради тяхната висока консумация на енергия и производство на топлина.

От друга страна, LED светлините консумират по-малко енергия и генерират по-малко топлина, което ги прави идеален избор за отглеждане на растения в космоса.

LED светлините са се доказали като ефективна опция за тези експерименти в космоса поради тяхната енергийна ефективност и ниско производство на топлина.

Те са ефективен избор за осветление с надеждната безопасност, необходима за всяко космическо пътуване.

Освен това LED светлините осигуряват висока степен на гъвкавост в дължината на вълната на светлината, която излъчват.

Това позволява на учените да оптимизират светлинния спектър за растежа на растенията. Растенията се нуждаят от специфична дължина на вълната на светлината, за да растат.

LED светлините позволяват на учените да приспособят светлинния спектър към нуждите на растенията.

Изследванията на НАСА показват, че растенията, отглеждани под LED светлини в космоса, процъфтяват и дават изненадващо високи добиви.

Този пробив има значителни последици за бъдещето на изследването на космоса с възобновяеми кислородни филтри.

Решения за LED осветление

Това са само някои от удивителните факти зад тези основни решения за осветление. Можете да разгледате нашите проекти, ако можем да бъдем полезни за вас. 

Можете да научите повече за възможностите за изграждане и подобряване на вашата среда от нашия екип.

Като алтернатива можете да се свържете с нас , за да научите конкретно за нашата работа и как можем да ви съдействаме.

Вашият коментар