You are currently viewing Контрол на достъпа: Пазарни тенденции
Ключови индустрии - контрол на достъпа

Контрол на достъпа: Пазарни тенденции

Търсенето на системи за контрол на достъпа за български фирми от всякакъв размер нараства бързо през последните години, тъй като заплахите за физическа и киберсигурност се увеличиха.

Интернет заплахите за сигурността на бизнеса са се увеличили с 25% само тази година, тъй като все повече и повече фирми преминават към „дигитално“ във всички бизнес функции.

Всъщност, с контрола на достъпа и други доставчици на хардуер за сигурност, които обновяват нови решения и технологии, прогнозираните 50% от българските фирми ще станат мобилни със системата за сигурност на тяхната компания до 2025 г.

За да разберете какво крие бъдещето на контрола на достъпа, трябва да оцените възникващите тенденции в областта и да предвидите технологията, която ще продължи да оформя тези системи.

Цифрите на пазара за контрол на достъп са в съответствие с тази констатация. Има много причини за този подем – включително нарастващи нива на престъпност в световен мащаб.

Широко разпространен технологичен напредък в системи за сигурност и във всички бизнес технологии, както и преобладаването на базирани в облак системи за сигурност като тенденция.

Каква е причината за това?

Докато заплахите за физическа сигурност може да не изискват решения свързани с контрола като ясно решение, заплахите за киберсигурността със сигурност го правят.

Бизнесът е станал свръхфокусиран върху киберсигурността и цифровия интелект.

Дигитализираните системи за сигурност са новата норма, което означава, че доставчиците в индустрията печелят .

Не само киберинформираността стимулира нови покупки, но потребителското изживяване с контрола на достъпа също допринася за рентабилността.

Бизнесът започва да осъзнава множеството предимства, които цифровизираните системи предлагат на служителите, от производителност до удобство със съвместимост със смартфон.

Много системи са център „всичко в едно“ за въвеждане на идентификационни данни, така че служителите не трябва да прибягват до различни методи за достъп до всяка работна функция.

Този натиск към „по-интелигентни“, по-дигитални екосистеми на работното място току-що започна и вероятно ще продължи да расте дълго време.

Ключовите индустрии за закупуване на контрол на достъпа към 2023г. са:

 • Строителство– компаниите купуват такива системи, за да ги инсталират в строителни проекти, върху които работят.
 • Производство– особено производителите на технологично оборудване, за да предотвратите кражба
 • Финансови институции– притежават ценни парични активи като сейфове и банкомати, които се нуждаят от висока степен на сигурност
 • Хотели и храни/напитки– често използват дигитални системи за достъп чрез карта
 • Адвокатски кантори и държавни агенции– трябва да защитават чувствителни и поверителни документи
 • IT сектор– необходимост от защита и сигурност на корпоративната информация, както и на разработвания софтуерен продукт;
Таблица за използваемост по индустрии на контрол на достъпа
Ключови индустрии – контрол на достъпа

 

Кои продукти за контрол на достъпа са търсени?

Има няколко форми и разновидности, от които клиентите да избират, но от продуктова гледна точка има три основни разновидности:

 • Базирани на карти системи;
 • Аудио системи;
 • Системи с клавиатури.

Системите , базирани на карти, поемат ролята по отношение на приноса на най-много приходи – 52,8% – за индустрията. Те обикновено работят със скенер, който чете или баркод, или чип на картата на потребителя.

Една от причините да са толкова популярни сред купувачите е, че могат да се използват в широк спектър от индустрии. Те могат да работят с компютърни системи, врати, банкомати, сейфове и др.

Клавиатурите и аудио системите съставляват общо 31,5% от приходите на индустрията. Клавиатурната система обикновено има сензорен екран или аналогова клавиатура с цифри, символи или букви.

Докато такива системи могат да бъдат доста напреднали, повечето са прости и се използват в жилищни, търговски и правителствени съоръжения.

Тези устройства обаче не са толкова популярни сред потребителите, колкото картовите системи, защото могат да бъдат заобиколени от нарушители.

Освен това технологичният напредък в индустрията създава по-нови, по-удобни системи, което може да доведе до остаряване на клавиатурните системи през следващите години.

Съответно продажбите са намалели през последните пет години.

Аудио системите се състоят от телеком или телефон, който може да се използва за връзка със сигурността или някой друг с правомощия да отвори системата.

Отново с тези системи технологията ги заменя поради възможността аудиото да бъде сбъркано с гласа на друг човек, което кара бизнеса да харчи повече за видеонаблюдение.

По-рядко срещаните видове са биометрични системи, които сканират пръстови отпечатъци, сканират лица, подписи и т.н. на лицето, което иска достъп.

Въпреки че те съставляват само около 15% от приходите на индустрията, технологичните тенденции показват, че те могат да поемат по-голяма част от пазарния дял. През следващите години и може да са добра инвестиция за вашия бизнес.

Накъде се движи индустрията и какви други възможности има?

Индустрията за контрол на достъпа се разширява, както по отношение на продуктовата технология, така и по отношение на приходите.

Това отчасти се дължи на факта, че B2B купувачите се обръщат към уеб-базирани дигитални решения повече от всякога.

Можем да очакваме „следващото поколение“ технология да бъде още по-напреднала, особено след като „интелигентната“ цифровизация нараства както в търговския, така и в жилищния сектор.

Животът ни все повече и повече се ръководи от автоматизирана технология, което прави тази индустрия.

Както споменахме, въпреки че биометричните системи съставляват само 15% от индустрията в момента.

Tози брой се очаква да расте и разходите, необходими за адаптиране на тези системи към вашия инвентар, се очаква да намалеят, което го прави потенциално много печеливша възможност.

По този начин бихте могли да предложите унифицирано решение за сигурност и технологии за една компания.

 

Има много решения за сигурност и технологии включително:

 • Управление на посетителите– технологично наблюдение на посетителите, влизащи във вашата сграда;
 • Управление на идентичността– решение за сигурност за идентифициране на потребителите на технологичен ресурс;
 • Видео управление– актив за видеонаблюдение, който осигурява неограничена мащабируемост и гъвкавост;
 • Услуги за местоположение– осведомете се за местоположението на служителите или бизнес активите по всяко време;
 • Управление на инциденти– автоматизирайте и анализирайте инциденти, свързани с документи, и предотвратявайте бъдещи рискове;
 • Система за командване и контрол– управлявайте алармите в сградата и наблюдавайте дейностите в собствеността от един прозорец

Свържете се с нас,  за да намерим най-доброто решение за вашия бизнес и неговите нужди.

Топ 10 на най-популярните тенденции в технологиите за контрол на достъпа през 2023 г.:

Електроуслуги Електро ЛСВ бяла квадратна кутия за контрол на достъпа
Контрол на достъпа

1. Интеграции

Все повече и повече доставчици на контрол на достъп отварят своите API, така че техните продукти да могат лесно да се интегрират с други.

Устройствата, които се интегрират помежду си, по същество „говорят“ помежду си, като по този начин позволяват на системите да споделят данни и интерфейс с платформи на трети страни.

Избирайки продукти за контролиран достъп, които се интегрират с други технологии за собственост, вие ще създадете ефективност.

Например, интегрирането на вашата система за контрол на достъп с интелигентните брави на вашата сграда ще позволи на вас (и вашите наематели) да управлявате и двете устройства от едно приложение или платформа.

Това може да спести време, като същевременно създаде така желаните удобства за жителите.

2. Многофакторно удостоверяване

Притесненията за сигурността са на най-високо ниво, тъй като хакерите, опитите за фишинг и измамите атакуват обществеността. В резултат на това хората търсят свръхсигурни технологии, които ги защитават от тези заплахи.

Многофакторното удостоверяване (наричано също двуфакторно удостоверяване или 2FA) е вид технология за удостоверяване. Тя изисква от потребителите да представят две или повече форми на проверка на самоличността.

С други думи, някой, който иска да получи достъп, трябва да има повече от едно удостоверение или множество източници, които доказват неговата самоличност.

Системите с многофакторно удостоверяване повишават сигурността, като затрудняват достъпа на неоторизирани хора. А многофакторното удостоверяване може да се използва за защита както на физически, така и на цифрови активи.

3. Мобилен достъп

Приблизително 6,4 милиарда души в света притежават смартфон. Само тази статистика помага да се илюстрира защо контролът на мобилния достъп бързо се превръща в норма.

И не само че все повече и повече хора използват смартфони — смартфоните едновременно стават по-умни всяка година.

Днес хората използват своите смартфони за всичко – от поръчка на храна до намиране на среща.

Така че доставчиците на контрол на достъп стават все по-мъдри в тази тенденция и превръщат смартфоните в ключове.

Използването на смартфон за отключване на врати и управление на достъпа до сгради е бъдещето на контрола на достъпа.

Така че, ако търсите система за нова разработка или модернизация, най-добрият ви залог е да изберете мобилна система.

4. Облачно базирани системи

Технологията за контрол на достъпа направи по-лесно от всякога да контролирате кой може да влезе във вашия имот и кога.

И облачно базираната технология опрости процеса на действително управление на вашата система.

Можете също така да управлявате системата от всяко място, на всяко устройство.

Облачните системи са толкова популярни, защото са по-лесни за управление и ви спестяват време и пари.

Все повече и повече продукти , които навлизат на пазара, се захранват с облачен софтуер.

5. Видео контрол

Благодарение на своя характер, повишаващ сигурността, видео контролът на достъпа набира скорост през 2023 г.

Със система за видео контрол наемателите могат действително да видят кой иска достъп, преди да ги пуснат.

Това визуално потвърждение може да бъде разликата между предоставянето на достъп на доверен приятел или колега и напълно непознат.

Повечето системи за видеоконтрол се предлагат под формата на видеодомофон. Тези системи позволяват на посетителите да поискат достъп от жителите чрез видео разговор.

По този начин жителите могат да виждат и да говорят с гостите, преди да ги пуснат вътре.

Най-добрите системи за видео контрол на достъп също са мобилни системи, което означава, че жителите отговарят на видео разговори и управляват достъпа от своите смартфони.

6. Биометричен контрол на достъпа

ПИН кодовете могат да се споделят, а ключовете могат да се копират. Поради тези причини мнозина търсят биометрични решения.

Биометричният контрол на достъпът измина дълъг път през последното десетилетие с много подобни технологии, внедрени в устройствата, които използваме ежедневно.

Все повече и повече решения, внедряват технология за сканиране на пръстови отпечатъци и лицево разпознаване.

Тъй като тези органични идентификационни данни са уникални за индивида.

Разбира се, тези технологии все още се разработват и подобряват, но можете да очаквате, че биометричният контрол на достъпът ще нарасне по популярност.

7. Учене от анализа

Данните са мощен инструмент в днешния свят. Тенденциите в технологиите за контрол на достъпа показват, че данните се използват за идентифициране на модели в начина, по който хората взаимодействат със системата.

Когато се съчетаят с изкуствен интелект, данните ще създадат нови възможности за свойства.

Някои имоти вече прилагат тези технологии, за да помогнат за по-ефективното управление на местата за развлечения или за подпомагане при подновяване на договори за наем със съществуващи жители.

В допълнение към тези приложения, същите данни се използват за подпомагане на намирането на възможности за автоматизация. Така имотите работят по-гладко за по-добро на всички.

8. Конвергенция на сигурността

Една от най-новите тенденции в ИТ е концепцията, известна като конвергенция на сигурността. Конвергенцията на сигурността е идеята за обединяване на физическата сигурност с киберсигурността.

Тъй като системите стават все по-взаимосвързани, мнозина се стремят да рационализират работните процеси и в двете области, особено когато работата от разстояние става все по-важна.

Чрез безпроблемно интегриране имотите могат да подходят към сигурността като цяло, а не на части.

В резултат на това обединената сигурност значително ще намали опасностите за сигурността, които могат да възникнат при отделни системи.

Да не говорим, че те могат да намалят ресурсите, необходими за управление на тези системи, когато всички те са достъпни от едно място.

Обединяването на видеонаблюдение и контрол на достъп ще повиши нивото на вашата технология за сигурност.

9. Безконтактен контрол на достъпа

Пандемията от COVID-19 повлия изключително много на начина, по който виждаме безконтактните системи.

От обществените входове и диспенсърите за кърпи в тоалетната до доставките на храна и хранителни стоки.

Безконтактната технология е тук, за да остане.

Безконтактните системи за контрол на достъп са особено популярни заради удобството и безопасността за здравето, които предлагат на потребителите.

За прилагане на безконтактен контрол на достъп, някои системи могат да използват лицево разпознаване.

Но повечето системи използват идентификационни данни като карта за близост или мобилно приложение.

Тогава потребителите няма да трябва да докосват толкова много повърхности, когато влизат в имота.

Независимо от идентификационните данни, безконтактният контрол на достъп поддържа здравето на потребителите, без да жертва сигурността на собствеността.

10. Интелигентни сгради

И накрая, колкото повече устройства започват да „говорят“ едно с друго, толкова по-умни ще стават нашите сгради. Интелигентните сгради стават още по-умни с устройствата на Интернет на нещата (IoT).

А достъпът до собственост е едно от най-добрите места за започване при изграждането на интелигентна сграда.

Тъй като се пускат повече актуализации, тези технологии непрекъснато ще подобряват начина, по който осъществяваме достъп и използваме пространствата в имотите.

Едновременно с това тези устройства ще събират и анализират данни, за да подобрят допълнително използването на системата и околната среда.

Когато обмисляте да инсталирате такава система е много важно да се съобразите с нуждите и особеностите на имота, наследени срещу базирани на облак системи и какви видове идентификационни данни предпочитате.

Технологията може да бъде разделена на:

 • комуникационни технологии (RFID, комуникация в близко поле и Bluetooth);
 • инфраструктурни технологии (IP, PoE и CAT6);
 • хардуерни технологии (електрически брави, клавиатури, четци за близост и карти/брелони).

Като обобщение на всичко прочетено до момента можем да генерализираме извода, че през 2023 г. технологията за контрол на достъпа предлага:

 • интеграции;
 • многофакторно удостоверяване;
 • мобилен достъп;
 • управление, базирано на облак;
 • видео възможности;
 • биометрични данни;
 • безконтактен достъп;
 • Интелигентни сгради.

За още споделени новини можете да ни последвате и в социалните мрежи Instagram и Facebook.

Вашият коментар