You are currently viewing Защо се нуждаем от мълниезащита?
Соларни панели и изградена мълниезащитна мрежа

Защо се нуждаем от мълниезащита?

Цялостно решение за мълниезащита

Една надеждна схема за мълниезащита трябва да включва както структурна мълниезащита, така и защита от преходно пренапрежение (електрически системи).

Светкавицата е едно от най-мощните и разрушителни природни явления.

Гръмотевичните разряди съдържат големи количества електрическа енергия и са измерени от няколко хиляди ампера до над 200 000 ампера – достатъчно, за да запалят половин милион крушки от 100 вата.
Въпреки, че разрядът на мълния е с много кратка продължителност (обикновено 200 микросекунди), той е много реална причина за повреда и разрушение.

Ефектите от директен удар са очевидни и незабавно забележими – повредени сгради, разбити дървета, наранявания и смърт.
Въпреки това, вторичните ефекти на мълнията – краткотрайните пикове на високо напрежение, могат и причиняват също толкова катастрофални, макар и по-малко видими, щети на електронните системи вътре в сградата.

Защита на електронни системи
Непрекъснато се срещаме с хора, които имат структурна мълниезащита за тяхната сграда, но са претърпели повреда на – незащитените – електронни системи вътре.
Казано на по достъпен език, структурната система за мълниезащита не може и няма да защити електрическите системи в сградата от преходни повреди от пренапрежение.

Защо мълниезащитата е толкова важна?

Функцията на външната система за мълниезащита е да прихваща, провежда и разпръсква безопасно удар на мълния към земята.
Без такава система структурата на сградата, електронните системи и хората, работещи около или вътре в нея, са изложени на риск.

Има много начини, по които мълнии могат да причинят щети или наранявания. Удари от мълнии (или дори електрически разряди, дължащи се на близка мълния) могат да причинят пожари, експлозии, изпускане на химикали или механични смущения във или около сграда.
Напрежението при стъпало и докосване, генерирано от удар от мълния, може да причини нараняване или дори загуба на живот на хора (и животни) в близост.

Външна мълниезащита

Структурната система за мълниезащита е на хората вътре чрез насочване на удара на мълнията по безопасен и контролиран начин към заземяващата мрежа.
Предназначени да предпазват тъканта на конструкцията и живота на хората вътре чрез насочване на удара на мълнията по безопасен и контролиран начин към заземяващата мрежа.

Вътрешна мълниезащита (защита на електронни системи)

Както заплахата от повреда на жизненоважни електр

онни системи, така и сериозността на последствията от тази повреда са по-реални от всякога.

Повечето съвременни електронни системи са изложени на риск:

 • Компютри
 • Мрежи за предаване на данни
 • Системи за управление на сгради
 • Оборудване за видеонаблюдение
 • Противопожарни и противовзломни аларми
 • Телеком
 • Базови станции
 • Непрекъсваеми захранвания (UPS)
 • Програмируеми логически контролери (PLC)
 • Загубата на тези системи ще осакати индустриални, търговски и правителствени организации.

Знаете ли как да се предпазите от удар на мълния, докато сте на път?

С летните горещини и влажност, гръмотевичните бури често са част от природния пейзаж през това време на годината. Въпреки че е рядко явление, да бъдете ударени от мълния, докато шофирате или се возите в превозно средство, се случва. По-често шофьорите, застигнати на пътя в светкавична буря, са напрегнати и разсеяни от случващото се около тях. Ако им дадете няколко съвета как да се справят със ситуацията, това може да ги запази в безопасност и съсредоточени.

Съвети как да се предпазите от мълния и да останете спокойни:

мълниезащита

Според Националната метеорологична служба юли е пиковият месец за смъртни случаи от мълнии, така че е подходящо време за преглед.

В последните години гръмотевични бури се случваха дори и в края на месец септември, затова превенцията и защитата е важна.
Обобщили сме това в следните съвети:

Бъдете подготвени

Следете вашата местна прогноза за времето. Проверете за предупреждения от Националната метеорологична служба и избягвайте да шофирате, ако бъде издадено предупреждение за силна гръмотевична буря.
Останете вътре в сграда — ако е възможно — до изтичане на предупреждението и не шофирайте поне до 30 минути след последния гръм.
Гледай и слушай. Бъдете наясно със звука на гръмотевицата и наблюдавайте дали небето започва да потъмнява.
Проблясъците от светлина и по-силните ветрове също са индикатори за буря, в който случай може да е най-добре да слезете от пътя и да намерите безопасност, в идеалния случай в сграда, докато бурята отмине.
Познайте колата си.
Превозно средство със солидна метална каросерия е по-безопасно от кабриолет или такъв с черупки от фибростъкло.
Когато електричеството удари метална кола, енергията се разпръсква из тялото на превозното средство, подобно на клетката на Фарадей, и в земята. Без това да причинява сериозни наранявания. Училищните автобуси са добър пример за Фарадеева клетка.
Тежко оборудване като булдозери и багери със затворени системи за защита при преобръщане може да бъде безопасно превозно средство.
Не трябва да работите с оборудването по време на буря.

Избягване от бурята

Отбийте. Ако се окажете в зона, засегната от мълния, отбийте на безопасно място, затворете прозорците, изключете автомобила и включете аварийните си светлини.
Спрете в безопасна зона. Избягвайте ниски нива и водни басейни в случай на наводнение. Много високо място също трябва да се избягва, особено ако има единични стоящи дървета или телефонни стълбове, тъй като те могат да проведат мълния и да увеличат опасността от удар като последствие.
Останете в автомобила си. Ако не можете да бъдете вътре в сграда от съображения за безопасност, следващият ви най-добър залог е да останете в колата си.

Не напускайте автомобила си, за да правите снимки или видеоклипове на бурята. Автомобил с твърд покрив и напълно затворени прозорци е най-добрата превенция на мълнии, които се прокрадват в автомобила. Избягвайте да докосвате метал или електроника. Това включва вашия телефон и стерео уредбата на колата. Металите и електрониката са проводими повърхности. Препоръчително е да сгънете ръцете си и да ги държите в скута си, за да сте сигурни, че не докосвате нищо, което може да провежда електричество.

Обикновено, след като мълния удари вашето превозно средство, е безопасно да излезете. Тъй като зарядът – ако карате превозно средство с метален твърд покрив – се е разпръснал в земята.
Въпреки това се препоръчва на шофьорите да изчакат, докато бурята отмине, за да не рискуват мълния да удари едно и също място два пъти – което, противно на общоприетото мнение, може да се случи.

Ако най-лошото се случи

В случай, че някой от вашите пътници бъде ударен от мълния, запазете спокойствие и незабавно се обадете на 112.

Ако лицето е спряло да диша, извършвайте изкуствено дишане, докато не започне да диша отново или докато пристигне медицинска помощ.
След като човек бъде ударен от мълния, електрическата енергия ще се разпръсне през тялото му и той е безопасен за докосване. Можете да окажете първа помощ до пристигането на медицински екип.

Ако вашето превозно средство бъде ударено от мълния, щетите могат да варират от почти нищо до пълна загуба.
За всеки случай, дори и на автомобила видимо да ми няма нищо се свържете с оторизиран представител, който ще може да дойде на място, за да направи констатация.

Въпреки че шансът да бъдете ударен от мълния по време на шофиране може да е едно на милион, вземането на горните предпазни мерки ще ви помогне. Да не мислите за шофирането и ще ви предпази от мълния, докато сте на пътя.

Винаги е добре да сме предварително подготвени, за да имаме адекватна реакция, независимо къде точно се намираме.

Защо да изберете Електро ЛСВ:

 • Опит: Ние имаме богат опит предоставянето на услуги за изграждане на мълниезащитни и заземителни системи.
 • Експертиза: Нашите експерти са добре запознати с новите тенденции на пазара.
 • Качество: Ние използваме само висококачествени материали.
 • Обслужване: Ние предлагаме отлично обслужване на клиентите.

Свържете се с нас днес, за да получите безплатна консултация.

Контакти Електро ЛСВ:

Телефон: 0888 7850995
Имейл: office@elektrobg.com

Можете да ни последвате и в социалните мрежи, за повече проекти и информация– Facebook и Instagram.

Вашият коментар