You are currently viewing Tенденции в интелигентния дом през 2024

Tенденции в интелигентния дом през 2024

Тенденции в интелигентния дом през 2024

Може да харесате още:

Очарователното сближаване на технологията и удобството в интелигентните домове включва всичко.

От гласово активирани виртуални асистенти, които предсказват нашите желания, до енергийно ефективни устройства, които се приспособяват към ежедневните ни рутинни дейности.

Тези тенденции променят представата ни за дома от статично убежище към динамичен център на свързаност, ефективност и ненадмината лекота.

В този доклад ще разгледам над 30 тенденции в интелигентния дом, които променят начина, по който си представяме домовете си!

Най-добрите тенденции в интелигентния дом през 2024

Най-добрите тенденции в интелигентния дом бързо променят облика на съвременния живот чрез внедряване на най-съвременни технологии в домовете и ежедневието ни, за да ни предоставят широка гама от предимства.

С това казано, да започваме!

1. Гласови асистенти

Използването на гласова помощ за управление на нашите интелигентни домашни джаджи набира популярност.

Те станаха незаменими за всичко – от възпроизвеждане на музика и отговаряне на запитвания до управление на осветлението и уредите в дома.

Сигурността на тези гласови асистенти също се увеличава, така че можем да ги използваме без притеснение.

 Факт: 55% от тийнейджърите на възраст 13-18 години използват гласово търсене на телефоните си ежедневно.

2. Енергийна ефективност

Значителна промяна на парадигмата към по-екологично отговорно и устойчиво потребление на енергия може да се види в настоящия фокус върху енергийната ефективност.

Това движение набира скорост в индустриите, тъй като хората стават по-екологични.

Собствениците на жилища проследяват и подобряват енергийната ефективност на дома си чрез интелигентни уреди, програмируеми термостати и алтернативни източници на енергия като слънчеви панели.

3. Домашна сигурност

Нарастващата тенденция за инсталиране на устройства за интелигентна домашна сигурност е от първостепенно значение в днешния забързан свят.

В резултат на технологичния напредък все повече хора укрепват домовете си с различни интелигентни устройства.

Факт: Автоматично заключващите се интелигентни брави са най-ценното интелигентно оборудване за сигурност на дома от 14% от жените на възраст 25-34 години.

Тенденции за автоматизация през 2024

4. Отдалечен достъп до звънец

Нова ера на лекота и безопасност за собствениците на жилища настъпи с появата на дистанционни звънци и дистанционно наблюдение.

Интелигентните звънчеви системи с вградени камери и домофони позволяват на собствениците на жилища да проверяват посетителите с помощта на смартфони.

Тази технология подобрява комуникацията и повишава безопасността, като позволява на собствениците на къщи да проверяват самоличността на гостите, преди да ги пуснат вътре.

5. Интелигентно осветление

Интелигентното осветление отвори нов свят на удобно управление и намалено потребление на енергия в домовете ни.

Системите за интелигентно осветление, които включват най-съвременна технология, предоставят широка гама от опции за персонализиране.

Като например контролиране на интензитета на светлините, цветовата температура и графика за включване/изключване с мобилно устройство или гласова команда е в тенденция !

6. Безжично зареждане

Безжичното зареждане се превърна в стандартна функция за различни потребителски електроники, от смартфони и таблети до носими устройства и мебели.

С развитието на тази тенденция съществува значителна промяна към безкабелно, рационализирано зареждане с по-голяма съвместимост и ефективност.

7. Здравен мониторинг

Нарастващата популярност на интелигентните здравни монитори радикално променя начина, по който ценим личното здраве.

Интелигентните домове се оборудват с интелигентни устройства за регулиране на жизнени функции като сърдечен ритъм (смарт часовници) и сън (смарт матраци).

8. Уреди, захранвани с AI

Потребителите се интересуват повече от интелигентни домашни уреди, захранвани с AI, отколкото от обикновените.

От хладилници, които генерират списъци за пазаруване въз основа на модели на употреба, до перални машини, които приспособяват циклите към типа плат. Tе създават уникално и рационализирано изживяване.

9. Управление на отпадъците

Нарастващата популярност на системите за управление на отпадъците в съвременните интелигентни къщи променя нашия подход към боклука.

Тези устройства автоматизират и подобряват процедурите за изхвърляне на боклука с помощта на интелигентни сензори.

Потребителите могат да оптимизират графиците за събиране на отпадъци и тяхното въздействие върху околната среда е намалено.

Благодарение на способността на интелигентните кошчета да следят нивата на пълнене и дори да сортират рециклируемите.

Забавен факт: Един човек генерира 4,4 килограма отпадъци всеки ден!

10. Добавена реалност

Използването на AR технология за проектиране и визуализиране на дом е тенденция.

Използвайки разширена реалност (AR), човек може да визуализира своята идеална настройка на интелигентен дом, като инсталира виртуални мебели и декор и тества алтернативни цветови схеми и оформления.

11. Интелигентни термостати

Бързият растеж на интелигентния термостат революционизира начина, по който контролираме температурата в домовете си и спестяваме пари за комунални услуги.

Тези високотехнологични инструменти регулират фино температурата чрез съхраняване и извикване на потребителските предпочитания и автоматично регулиране на ежедневните модели.

12. Почистващи роботи

Интелигентните прахосмукачки и роботите за почистване бързо променят индустрията за почистване, тъй като са по-ефективни, отнемат по-малко време и са достъпни от всякога.

Способността им да планират почистване, да взаимодействат с интелигентни домове и да подобряват навигацията е допринесла за повишаването на тяхната популярност, както и наличието на подобрени сензори и автоматизация.

Въпреки няколко препятствия, те имат потенциала да се превърнат в стандартно оборудване за поддържане на домовете и общностите чисти.

13. Умни мебели

Тенденцията за интелигентно обзавеждане революционизира интериорния дизайн и подобрява цялостната функционалност на жилищните пространства, тъй като авангардната технология безпроблемно се интегрира в нашето ежедневие.

Интелигентните мебели надхвърлят конвенционалната естетика чрез интегриране на разширени функционалности като вградени портове за зареждане, безпроблемна безжична свързаност и динамично реагиращи системи за осветление.

14. Управление с жестове

Тъй като потребителите купуват повече продукти за интелигентен дом, контролирането на интелигентни устройства като камери и сензори с помощта на жестове с ръце е нова норма.

Тези устройства са оборудвани с интелигентни алгоритми, които им помагат да декодират действията на ръцете, ръцете и лицата на своите потребители и след това да действат по съответния начин.

15. Интелигентни огледала

Интелигентните огледала са актуален потребителски продукт.

Когато става въпрос за личен външен вид, нищо не може да се сравни с удобството на интелигентното огледало, което предлага достъп в реално време до информация като актуална информация за времето.

Срещи в календара и статистика за фитнес и позволява персонализирани настройки за осветление и увеличение.

Забавен факт: Според Markets & Markets , прогнозният пазарен размер на интелигентните огледала е около 2,7 милиарда долара!

16. Интеграция на интелигентен дом с автомобили

Свързването на нашите домове и превозни средства става все по-често срещано, а интегрирането на интелигентен дом с автомобили е нарастваща тенденция.

В резултат на това развитие хората могат да използват информационно-развлекателните системи на своите автомобили, за да управляват много части от домовете си.

Тази връзка подобрява комфорта и ефективността, като ви позволява да настроите температурата, да включите осветлението и да подготвите фурната, преди да се приберете у дома.

17. Биометрична сигурност

Умните собственици на жилища се ориентират към биометрична сигурност.

Пръстови отпечатъци, разпознаване на лица и дори сканиране на ириса са някои от биометричните идентификатори, използвани от съвременните биометрични системи за сигурност.

Изкуственият интелект подобри способността на тези системи да разграничават легитимните потребители от злонамерените. Това от своя страна води до по-малко фалшиви положителни резултати и по-добра защита като цяло.

18. Управление на водите

Тенденцията за управление на водата тласка сливането на технологиите и екосъзнанието.

Tрансформирайки начина, по който взаимодействаме с водата и я съхраняваме в дома, за да отговорим на нарастващата нужда от устойчив начин на живот.

19. Центрове за домашна автоматизация

Интелигентните центрове за домашна автоматизация бързо се превръщат в мозъка на по-популярните интелигентни домове. ю

Тези възли действат като нервни центрове, координиращи работата на всички интелигентни домашни системи и джаджи.

Потребителите могат лесно да управляват осветлението, сигурността, забавленията и други чрез унифициран интерфейс, до който мобилно устройство или гласов асистент често имат достъп.

20. Smart Pet Tech

Технологията за интелигентни домашни любимци става все по-популярна, което оказва дълбоко влияние върху това как се грижим за нашите домашни любимци.

Тези интелигентни устройства варират от автоматично хранене на домашни любимци и диспенсери за вода.

За да поддържат домашните любимци хидратирани и здрави до интерактивни играчки, които ги забавляват, когато не можем да сме там.

Можем да наблюдаваме тяхното местонахождение и общото им благосъстояние, като използваме носима технология като нашийници с GPS и здравни монитори.

Страхотен факт: Глобалният пазар на технологии за интелигентни домашни любимци беше 5,12 милиарда долара през 2021 г. и се очаква да нарасне до 22 милиарда до 2028 г.

21. Tенденции в интелигентния дом през 2024 – Интелигентен Windows

В съответствие с настоящата тенденция към екологични и високотехнологични жилища, интелигентните прозорци вероятно скоро ще станат по-широко достъпни и безпроблемно включени в интелигентни домашни системи.

22. Технологии за поверителност

Възходът на технологиите за поверителност е основна реакция на проблемите с поверителността и сигурността на данните в съвременната цифрова ера.

В допълнение към криптирани комуникационни мрежи и мерки за защита на самоличността, тази нарастваща тенденция включва и подходи за анонимизиране на данните.

Забавен факт:  85% от хората по света искат да предприемат допълнителни стъпки за защита на личната си информация, когато използват интернет.

23. IoT интеграция

Интелигентните домове с активиран IoT осигуряват несравнимо удобство, енергийна ефективност и сигурност чрез интегриране на сензори, интелигентни уреди и мрежови системи.

Възможността за дистанционно управление на климата и осветлението.

Наблюдение на домашната сигурност в реално време и управление на уреди чрез приложение за смартфон създаде динамична екосистема, която отговаря на нуждите на потребителите и подобрява качеството на живот.

25. Развлекателни стаи

Нарастващата популярност на специализираните медийни стаи в модерните интелигентни домове революционизира начина, по който се отпускаме и забавляваме.

Тези специално изградени стаи предоставят на собствениците на жилища и гостите авангардна аудио, видео и интерактивна технология за завладяващо забавление.

Модата на стаите за забавление революционизира начина, по който приемаме информация и взаимодействаме с материала под различни форми.

От домашни кина с висока разделителна способност със съраунд звук до комплекти с добавена и виртуална реалност, които пренасят потребителите в други светове.

26. Интелигентни уреди

Интелигентните уреди, които сега са на мода, направиха живота у дома много по-лесен и по-продуктивен.

Тези високотехнологични джаджи станаха по-популярни, защото тяхната интернет връзка и интерактивни възможности улесняват обикновените задължения.

Тези приспособления опростяват рутините и дават на потребителите повече контрол.

Като например интелигентни фурни, които предоставят точни кулинарни предложения. Или интелигентни хладилници, които могат да съставят списъци за пазаруване и да проверяват датите на изтичане на храната.

27. Smart Baby Tech

Родителството и грижите за деца са революционизирани от възхода на „Smart Baby Tech“, който предоставя нови подходи, интегриращи технологията с грижата за хората.

Интелигентни бебефони, устройства за проследяване на здравето, автоматизирани системи за хранене и интерактивни инструменти за обучение.

Това са само няколко примера за високотехнологичните устройства, които станаха по-популярни сред родителите, които искат да осигурят по-сигурна среда за децата си.

Факт:  Нашето проучване показва, че 83% от родителите предпочитат да купят смарт устройство за дистанционно наблюдение за своите първородни деца.

28. Техника за грижи за възрастни хора

Продажбите на устройства за подпомагане на живота, откриване на падане и напомняния за лекарства се увеличават.

Това движение обхваща различни решения, от преносими устройства за проследяване на здравето.

Mобилни приложения за управление на лекарства до модификации на интелигентни къщи, които правят живота сам по-безопасен и по-удобен.

Мониторингът на здравето, откриването на падане и социалната изолация са само няколко примера за това как тези технологии се борят с ефектите на стареенето.

Предоставят на близките и хората, които се грижат за тях, прозорец в живота на техните близки в реално време.

Страхотен факт:  Очаква се индустрията за грижи за възрастни да нарасне до 225 милиарда долара до 2024 г. ( Businessinsider )

29. Smart Sleep Tech

Притесненията относно навиците за сън нарастват, както и продажбите на интелигентни технологии за сън.

От системи за околно осветление до интелигентни легла, тези технологии за сън предоставят задълбочени данни за навиците на съня, качеството и смущенията.

Те използват сензори и AI алгоритми, за да анализират сърдечната честота, дишането и движението ви, докато спите, за да ви дадат по-точна картина на вашето здраве.

30. Интелигентно градинарство

Движението за интелигентно градинарство започна да се развива поради нарастващия интерес към екологични и технологично напреднали методи за градинарство.

Чрез комбиниране на IoT устройства, сензори и автоматизация, „интелигентното градинарство“ предоставя нови подходи към поддръжката на растенията.

Потребителите могат да направят информиран избор по отношение на поливането и поддръжката.

Това е така, поради данните в реално време, които тези системи дават за влажността на почвата, нивата на слънчева светлина и метеорологичните условия.

Благодарение на мобилните приложения, позволяващи дистанционно наблюдение и управление, градинарството вече е достъпно за хора с всички нива на умения.

Забавен факт:  Според  Emergen Research до 2023 г. индустрията за интелигентни градини на закрито се очаква да струва 243,3 милиона USD в световен мащаб.

31. Home Gym Tech

Възходът на домашните фитнес зали поради техническото развитие доведе до различни нови възможности за индивидуални програми за упражнения.

Потребителите вече имат широка гама от алтернативи за това да станат и да останат активни благодарение на Home Gym Tech.

Включва всичко от интерактивно оборудване за упражнения с реалистични виртуални тренировъчни изживявания до носими джаджи, които проследяват показателите за ефективност и предоставят обратна връзка в реално време.

32. Кухня Тех

Интелигентната кухненска технология е скорошна тенденция, която преобрази кухните чрез сливане на най-съвременните джаджи с традиционните процеси на готвене и печене.

Кухните са революционизирани от технологичния напредък като интелигентни уреди с дистанционно управление чрез приложения за смартфони, гласова помощ за рецепти и интегрирани сензори за готвене.

Последни мисли за тенденции в интелигентния дом през 2024

Тъй като обществото става все по-зависимо от технологиите, тенденциите в интелигентните къщи променят фундаменталното определение на термина „дом“. Няколко микро и макро промени свидетелстват за тази динамична промяна.

Интегрирането на енергийно ефективни решения, синхронизирани с нашите ежедневни процедури и гласово активирани виртуални асистенти, отговарящи на всеки наш каприз, е отличен пример за удобство и иновация.

Тези разработки са нишка в един гоблен, който в крайна сметка води до по-продуктивни и удобни домакинства.

От захранвани с изкуствен интелект уреди и мониторинг на здравето до управление на водата и интелигентни технологии за домашни любимци.

Тази статия обхваща повече от 30 тенденции, оформящи интелигентния дом през 2023 г. и след това.

Ако искате да научите повече и да ни подкрепите последвайте ни в социалните мрежи Instagram и Facebook, за да сте в течение с новостите в света на автоматизацията.

Вашият коментар